03/03/2011.
OTVORENO PRVENSTVO SLOVENIJE U DVORANI ZA VETERANE
Slovenska Bistrica, 26. veljače 2011


Mala grupa od 7 najupornijih uputila se proteklu subotu prema ne tako dalekoj Slovenskoj Bistrici kako bi branila boje Lijepe naše. Prvi test uspješno su riješili nabavom kombija i tako osigurali brz i siguran prijevoz sportaša i opreme. U organizaciji prijevoza najviše je pomogla uskoro novopečena veteranka Ivona, koja je iskoristila svoje veze i poznanstva i tako omogućila da hrvatski atletski veterani (jednom zauvijek) riješe muke oko nabave vozila.
Iako je mjesto natjecanja bilo vrlo blizu, na nekim natjecateljima se itekako vidjelo da imaju probleme sa ranim ustajanjem i jutarnjim nastupima, što se uskoro pokazalo i kao točnim.
U Bistricu je u vlastitom aranžmanu stigla i Ana, pa se tako broj hrvatskih sportaša zaokružio na brojci 8.
Prva disciplina je bila skok s motkom. Ivona je preskočila 360cm bez ikakvih problema, da bi slijedeću visinu od 370cm rušila je za dlaku. Vrbi nije bio tako uspješan. Preskočio je za njega solidnih 320cm, a u osvajanju visina ispriječila se ozljeda koja ga, nadamo se, neće na dulje vrijeme udaljiti sa borilišta.
Usporedno s natjecanjem u skoku s motkom odvijalo se i bacanje kugle koje je nudilo posebnu poslasticu. Uz našeg Beru Devčića (7,28m) i Sandru Šarić (8,08m) nastupili su olimpijci Slovenac Miroslav Vodovnik i Srbin Asmir Kolašinac (oba izvan konkurencije kao i naša Ivona). Lijepo je bilo gledati tako daleke hice u tako zbijenom prostoru. Inače, prostor je toliko uzak, da su tako daleki hici koji su bili usmjereni izvan segmenta redovito pogađali okvire galerije s koje su u tom trenutku promatrači bježali na sve strane!

Nakon atraktivnog natjecanja u bacanju kugle uslijedilo je ništa manje atraktivno natjecanje u skoku u vis u kojem je pobijedio Slovenac Matjaž Šparovec sa preskočenih 201cm. Od naših izvrstan nastup zabilježio je Robert Štefan upisavši pritom i novi nacionalni rekord od 161cm, a Košić zadovoljavajućih 149cm. Pri tome treba napomenuti da se letvica podizala za neuobičajenih 4cm, što je donekle ubrzalo natjecanje smanjivši broj pokušaja.

U skoku u dalj solidne nastupe zabilježili su Berislav Zetić (5,34m) i Ana Mrčić (4,27m), a na 60m Zetić (7,89sec), Košić (8,14sec), Devčić (12,11sec - što je ujedno i svjetski rekord na 60m hodanje:) i Ivona Jerković (8,58sec)
 
Inače, natjecanje ćemo pamtiti po nastupu Ivone Jerković kojoj je to ujedno i prvo natjecanje s veteranima izvan Hrvatske, po uskom prostoru dvorane u kojem se kugle odbijaju od zidova i galerija i u kojoj skakači u vis koriste strunjaču iz suprotnih smjerova koristeći dvije letvice. No, to nije ništa negativno. Dapače, slična dvorana postoji u Varaždinu, a Varaždinci znaju kako im dobro dođe u zimskim mjesecima. Zamjerke se jedino mogu vezati uz satnicu natjecanja. Bacanje kugle i skok u vis malo su se odužili, pa su sprinterske discipline počele barem sat vremena kasnije. Ali, s obzirom da smo uživali u hicima oko 20m i skokovima preko 200cm nitko od sprintera se nije imao razloga previše žaliti.
 
by Krešo
 

Rezultati

Miroslav Vodovnik, kugla: 19.70m (YouTube)